فهرست مطالب

فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده - سال شانزدهم شماره 56 (پاییز 1400)

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال شانزدهم شماره 56 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه فلاح تفتی* صفحات 7-40

    بی شک سبک زندگی در مواجهه فرهنگ و جامعه ایرانی با فرهنگ و نگرش غربی و مدرن تحول یافته و مورد چالش جدی قرار گرفته است. از آن جا که جامعه ایران یک جامعه دیندار، دین محور و خدامحور است، توجه به سبک زندگی دینی ضرورت می یابد. این پژوهش بر اساس راهبرد داده بنیاد از انواع پژوهش های کیفی، به طراحی الگویی برای سبک زندگی دینی زنان، بر اساس وصایای هفت تن از شهدای زن پرداخته است. این شهدا علاوه بر نقش مهمی که در عرصه خانواده داشته اند، توانسته اند نقش انکارناپذیر و موثری در پیشبرد اهداف دفاع مقدس داشته باشند. پژوهشگر پس از یافتن مفاهیم از وصایا و کدگذاری، آنها را مقوله بندی کرده و در نهایت، به طراحی الگو دست یافته است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که این الگوی همه جانبه، شامل رسالت های زنان در زمینه های فردی و ایدیولوژیکی، مانند: توجه به خداشناسی، خودشناسی و معادشناسی همراه با تاکید کامل به رشد اخلاق فردی است. همچنین یافته های این پژوهش نشان می دهد که بانوان در روابط زوجین، ارتباط با والدین و فرزندان دارای مسیولیت هستند که مهم ترین آنها تبدیل خانه به کانون محبت و تلاش برای تربیت نسل صالح است. علاوه بر این، یافته ها نشان می دهد که زنان در عرصه سیاست داخلی و خارجی باید بصیرت داشته، دشمن خود را بشناسند و در قبال رهبر و مومنین وظایف خود را انجام دهند و ضمن حضور در صحنه های علمی و فرهنگی، لوازم حضور در جامعه را که مهم ترین آنها متخلق شدن به آداب و اخلاق اسلامی است، رعایت کنند.

    کلیدواژگان: الگو، سبک زندگی دینی، نظریه داده بنیاد، وصیتنامه و دست نوشته، شهدای زن، دفاع مقدس
  • مرضیه نوروزی، احمد حیدرنیا*، زینب گل پیچ صفحات 41-65

    پدیده طلاق می تواند خانواده مبدا افراد مطلقه را با فشارزاهای متعددی مواجه سازد که این امر، ناشی از یک گذار پیش بینی نشده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی فشارزاهای روان شناختی والدین زنان مطلقه انجام شد. در این پژوهش از روش کیفی و طرح پدیدارشناسی تفسیری استفاده گردید. مشارکت کنندگان این پژوهش، 12 تن از والدین زنان مطلقه بودند که در فاصله زمانی بین بهمن ماه سال 1398 تا مرداد سال 1399 مورد مصاحبه قرار گرفتند. ملاک های ورود پژوهش، شامل موارد ذیل می باشد: 1. طلاق فرزند به صورت رسمی و محضری ثبت شده باشد 2. تمایل به رجوع نباشد 3. حداقل شش ماه از ثبت طلاق گذشته باشد 4. ازدواج مجدد نداشته باشد 5. بدون فرزند باشد. این افراد به روش نمونه گیری هدفمند و مبتنی بر راهبرد گلوله برفی انتخاب شدند. فرایند جمع آوری اطلاعات، با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته انجام پذیرفت و داده های حاصل از آن از طریق روش هفت مرحله ای دیکلمن تحلیل شد. نتایج بیانگر وجود تعداد 348 کد اولیه، 19 مفهوم و 7 مقوله اصلی است. این مقوله ها عبارتند از: بازخوردهای اجتماعی منفی، زیر سوال رفتن نقش والدینی، درماندگی نسبت به موفقیت ازدواج، ضعف حمایت روان شناختی، فقدان اتحاد زوجی، تضییع حقوق و بی ثباتی های مزمن پس از طلاق. نتایج پژوهش حاضر بیانگر این مطلب است که والدین به واسطه داشتن دختر مطلقه و پیدایش یک مرحله غیرقابل پیش بینی در چرخه زندگی خانواده، تحت تاثیر عوامل فشارزای چندگانه قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: فشارزاهای روان شناختی، زنان مطلقه، پدیدارشناسی تفسیری، خانواده مبدا
  • هادی بهرامی احسان، زهرا بوژمهرانی*، فاطمه فیاض، منصوره ابوالحسنی، یاسر مدنی صفحات 67-92

    امروزه با توجه به رشد روزافزون اختلالات رفتاری در حوزه روان شناسی، نیاز به کشف و بررسی علمی نظریات جامع و متقن که یاری دهنده هر چه بیشتر متخصصین در تشخیص و درمان اختلالات باشد، بیش از پیش ضروری به نظر می رسد. در همین راستا هدف از این مطالعه، تعیین اثربخشی مشاوره گروهی رشد مدار بر افسردگی از منظر قرآن و افسردگی (بک) در زنان بود. بدین منظور، طی یک پژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه، 30 تن زن متاهل در سنین 30 تا 40 سال که صاحب فرزندان دختر دبستانی در منطقه 14 آموزش و پرورش شهر تهران بودند، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای گذاری شدند (15 تن گروه آزمایش و 15 تن گروه گواه). گروه ها در ابتدا و انتهای پژوهش، پرسشنامه افسردگی از منظر قرآن و افسردگی را تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش به مدت سه ماه (12 جلسه 90 دقیقه ای) تحت مشاوره گروهی رشد مدار، مبتنی بر شاخص های افسردگی از منظر قرآن کریم قرار گرفتند. نتایج حاصل تحلیل کوواریانس نشان داد میانگین نمرات افسردگی (در هر دو مقیاس) و همین طور زیرمقیاس های افسردگی مبتنی بر قرآن در گروه آزمایش، در مرحله پس آزمون به میزان معناداری نسبت به گروه گواه کاهش پیدا کرده است (0001/0 p <). معناداری این اثربخشی بر گروه آزمایش، در مرحله پیگیری سه ماهه نیز حفظ شد. بدین ترتیب بر اساس یافته های فوق می توان گفت، تدوین و توسعه مشاوره های گروهی مبتنی بر قرآن کریم که همگی در نهایت، موجب ارتقای سطح رشدی و معنویت فردی می گردد، می تواند بر شاخص های سلامت روان - نظیر: افسردگی و اختلالات خلقی - تاثیرات مثبت و معناداری را بر جای گذارد.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی رشد مدار، افسردگی از منظر قرآن، سلامت، زنان
  • محمود سعیدی رضوانی*، فاطمه غلامی صفحات 93-127

    مطالعه حاضر به واکاوی تفسیر دانشجویان دختر، نسبت به حجاب و پوشش پرداخته است. مشارکت کنندگان که 30 دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد بودند، به روش پدیدارشناختی و نمونه‎ گیری هدفمند از نوع «حداکثر تنوع»، مورد مصاحبه‎ های نیمه ‎ساختار یافته قرار گرفتند. عبارت های بیان ‎شده از سوی آنان، در قالب 568 مفهوم، 44 مقوله و 9 مضمون بررسی شد. با بررسی تجارب زیسته افراد، یافته‎ ها در سه محور اصلی «لغزش نسبت به حجاب»، «نرمش نسبت به حجاب» و «ارزش نسبت به حجاب» جای گرفتند. سه مضمون استنباط ‎شده در محور اول، شامل لغزش دانشی بینشی، لغزش روانی هیجانی و لغزش فرهنگی تربیتی و مضامین محور دوم نیز، شامل نرمش فرهنگی اجتماعی و باور به حجاب حداقلی بود. ارزش دانشی بینشی، ارزش دینی قانونی، ارزش فرهنگی اجتماعی و عوامل ارزشمندی حجاب نیز، به عنوان چهار مضمون محور سوم کشف شدند. تلاش به امکان جمع دینداری و عفت با کشف حجاب، در گروه لغزش‎کار و تاثیر برخی تجارب فردی و عینی در گزینش حجاب کامل، از مهم ترین یافته‎ ها بود. همچنین، پیشنهاداتی نیز، جهت گسترش حجاب از سوی مشارکت‎ کنندگان عنوان شد.

    کلیدواژگان: حجاب، لغزش، نرمش، ارزش
  • فرین صیدی*، حسین زارع، مجید صفاری نیا، نصرالله عرفانی صفحات 129-155

    خیانت زناشویی معضلی بزرگ و پیچیده است که پیامدهای خانمان براندازی را به دنبال دارد و جمعیت زیادی از زوجین طی زندگی زناشویی خود با این مشکل مواجه می شوند. در این زمینه ارزیابی های شناختی منفی از استرس و برداشت منفی زوجین از اتفاقات، می تواند پیامدهای آن را تعدیل یا تسهیل نماید. توان تحمل پریشانی ناشی از خیانت زناشویی می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد. هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش میانجی ادراک استرس در رابطه بین حمایت اجتماعی، سرمایه روان شناختی و بخشایش با تحمل پریشانی در زوجین دچار خیانت زناشویی است. روش این پژوهش همبستگی بود که از تکنیک معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری در این پژوهش، شامل تمام زنان و مردان متاهل دچار خیانت زناشویی مراجعه کننده به مراکز خصوصی مشاوره خانواده شهر تهران در نیمه دوم سال 1398 بود که از میان آنها حجم نمونه ای برابر با 220 تن با استناد به روش قاعده نسبتی کلاین (2011) برای هر پارامتر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد. این گروه به پرسشنامه های تحمل پریشانی، بخشایش، ادراک استرس، سرمایه روان شناختی و حمایت اجتماعی پاسخ دادند و پس از کنار گذاشتن پرسشنامه های ناقص، داده های 215 تن از آنها وارد فاز تحلیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار (SPSS) نسخه 22 و تحلیل ساختاری گشتاوری (AMOS-20) با محاسبه شاخص های برازندگی تحلیل شد. نتایج حاصل از شاخص های برازندگی، بیانگر برازش مدل پیشنهادی بود. نتایج تحلیل معادلات ساختاری در مدل نهایی، حاکی از معناداری ضرایب مسیر مستقیم بین حمایت اجتماعی، بخشایش و سرمایه روان شناختی، با تحمل پریشانی بود؛ در حالی که ورود ادراک استرس به مدل به عنوان میانجی، باعث تضعیف ضرایب شد که این نشان دهنده نقش جزیی ولی تعدیل کننده اثر حمایت اجتماعی، بخشایش و سرمایه های روان شناختی بر تحمل پریشانی بود؛ زیرا بالا بودن استرس و ادراک استرس، باعث کاهش اثر مثبت متغیرهای پیش بین بر تحمل پریشانی شد. بر اساس این نتایج می توان گفت جهت افزایش تحمل پریشانی در زوجین دچار خیانت زناشویی، می توان از طریق کاهش استرس ادراک شده در آنها، اثر مثبت حمایت های اجتماعی، بخشایش و سرمایه های روان شناختی را تسهیل نمود.

    کلیدواژگان: ادراک استرس، بخشایش، حمایت اجتماعی، سرمایه روان شناختی، تحمل پریشانی، خیانت زناشویی
  • محمدرضا پویافر*، غلامرضا تاج بخش صفحات 157-191

    طلاق در زمره یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی جامعه است که طی سه دهه گذشته توانسته پیامدهای مساله برانگیز گوناگونی بر فرد، خانواده و جامعه بر جای گذارد. در پس پرسش اصلی پژوهش، پرسش از سیاست ها و راهبردهای کلان کشور جهت کاهش میزان طلاق و افزایش ازدواج بوده است. مساله اصلی پژوهش این بوده که آیا راه حل های اقتصادگرا و نهادگرا، توانسته اند به شکل موثری در کاهش مساله طلاق در کشور موثر واقع شوند؟ بر این مبنا، پژوهش حاضر در چارچوب فرا تحلیل پژوهش های جدید کشور در سطح ملی، به جمع بندی عوامل موثر بر آسیب طلاق بر اساس برآیند یافته های پژوهش های یک دهه اخیر ایران پرداخته است.بر این اساس، متناسب با ماهیت فرا تحلیل، پس از پالایش پژوهش های شناسایی شده طی سال های 1390 تا 1397، 36 مطالعه، واجد شرایط اولیه برای فرا تحلیل بودند. یافته های آماری پژوهش های منتخب به کمک نرم افزار CMA2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش فرا تحلیل نشان می دهد تفاوت فرهنگی و مذهبی با گرایش به طلاق رابطه مستقیم دارد. اندازه اثر متوسط در این فرضیه 321/0 بوده است. همچنین میزان تحصیلات نیز با اندازه اثر متوسط 317/0، تاثیر مستقیمی بر گرایش به طلاق نشان داده است. در مقابل، دینداری با اندازه اثر متوسط 220/0- و وجود (تعداد) فرزندان با اندازه اثر متوسط 352/0- تاثیر معکوسی بر گرایش به طلاق نشان داده اند. این در حالی است که مشکلات یا متغیرهای اقتصادی، هیچ رابطه معنادار بلاواسطه ای با گرایش به طلاق نشان نداده است. در طبقات بالای جامعه، وضعیت اقتصادی بهتر، گرایش به طلاق را بالاتر برده است. بنابراین می توان گفت در طبقات بالا و متوسط، مساله اصلی، اقتصاد و معیشت نیست، بلکه عوامل فرهنگی مرتبط با تحولات در ارزش ها و نگرش های جامعه، از جمله در حوزه ازدواج، اولویت دهی به خانواده و داشتن تصور منفی از طلاق است.

    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، خانواده، طلاق، فرا تحلیل
  • یاسر رضاپور میرصالح، رویا شفیع زاده*، فرزانه امین صفحات 193-216

    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی درمان تلفیقی هیجان محور و بخشودگی بین فردی در کاهش میل به طلاق و انسجام خانوادگی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی بود. این مطالعه یک پژوهش نیمه آزمایشی از نوع مطالعات خط پایه چندگانه بود. نمونه شامل 3 تن از زنان آسیب دیده از خیانت بود که با روش نمونه گیری در دسترس از میان کلیه زنان آسیب دیده از خیانت مراجعه کننده به اورژانس اجتماعی شهرستان اردکان انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های میل به طلاق روزلت و همکاران (1986) و ارزیابی انطباق و انسجام خانوادگی السون و همکاران (1985) در سه مرحله خط پایه، درمان و پیگیری جمع آوری شد. ابتدا پرسشنامه ها در دو مرحله خط پایه، در افراد اجرا و سپس شرکت کنندگان، 10 جلسه درمان هیجان مدار و بخشودگی را دریافت کردند. آن گاه یک ماه پس از پایان درمان، از شرکت کنندگان آزمون پیگیری گرفته شد. نمرات تحلیل روند، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی نشان داد که بعد از درمان، میل به طلاق و انسجام و انطباق خانوادگی بهبودی بالینی و معنا داری پیدا کردند (05/0 > p). تغییرات در مرحله پیگیری نیز حفظ شده بود که نشان از پایداری تاثیر درمان می داد. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که از درمان هیجان مدار و بخشودگی می توان در کاهش میل به طلاق و افزایش انسجام و انطباق خانوادگی زنان آسیب دیده از خیانت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، بخشودگی، طلاق، انسجام خانوادگی، خیانت
|
  • Fatemeh Fallah Tafti * Pages 7-40

    Undoubtedly, the lifestyle in the face of Iranian culture and society with Western and modern culture and attitudes has been transformed and seriously challenged, and since Iranian society is a religious, religion-oriented and God-centered society, it is necessary to pay attention to religious lifestyle. This research, based on the data strategy based on various qualitative researches, has designed a model for women's religious lifestyle based on the wills of 7 female martyrs. In addition to their important role in the family, these martyrs; They have been able to play an undeniable and effective role in advancing the goals of the sacred defense. After finding the concepts of wills and coding, the researcher categorizes them and finally designs the pattern. Findings indicate that this comprehensive model includes women's missions in individual and ideological fields such as attention to theology, self-knowledge, and resurrection with full emphasis on the development of individual morality and also women in marital relationships, communication with parents and children are responsible. The most important of them is turning the house into a center of love and trying to educate the righteous generation. Also, women in the field of domestic and foreign policy must have insight, know their enemy, and perform their duties towards the leader and the believers. Women are also responsible for the society and for the culture of the society, and while attending the scientific and cultural arenas, they must observe the requirements of their presence in the society, the most important of which is to be created according to Islamic customs and ethics.

    Keywords: model, Religious Lifestyle, Foundation Data Theory, Will, Manuscript, Female Martyrs, holy defense
  • Marzyeh Noruzi Kakhki, Ahmad Heydarnia *, Zienab Golpich Pages 41-65

    The phenomenon of divorce can leave the source family of divorced people with many stress factors that result from an unforeseen transition. The aim of this study was to identify the stressors of parents of divorced women. In this research, qualitative method and interpretative phenomenological design were used. Participants in this study included 12 parents of divorced women who were interviewed between January 2020 and July 2020. Inclusion criteria are no remarriage, no children, At least six months have been passed since the divorce and the divorce must be performed officially. These individuals were selected by purposive sampling method based on snowball strategy. The data collection process was performed using semi-structured in-depth interviews and the data were analyzed using Dickelmann's seven-step method. The results indicate that there are 348 primary codes, 19 concepts and 7 main categories. These categories include: negative social feedback, questioning of parental role, helplessness in the success of marriage, poor psychological support, lack of marital unity, loss of rights, and chronic instability after divorce. The results of the present study indicate that parents are affected by multiple stress factors due to having a divorced daughter and the emergence of an unpredictable stage in the family life cycle.

    Keywords: Psychological Stress Factors, Divorced women, Interpretative Phenomenology, the Sources Family
  • Hadi Bahrami Ehsan, Zahra Boozh Mehrani *, Fatemeh Fayyaz, Mansoureh Abolhasani, Yaser Madani Pages 67-92

    Nowadays, due to the increasing growth of behavioral disorders in the field of psychology, the need to scientifically explore comprehensive and convincing theories that help more and more specialists in the diagnosis and treatment of disorders, seems more than necessary. In this regard, the purpose of this study was to determine the effectiveness of growing group counseling on depression from the perspective of the Qur'an and depression (Beck) in women. For this purpose, in a quasi-experimental study of pre-test-post-test with a control group of 30 married women aged 30 to 40 years who had primary school children in Tehran's 14th education district, randomly divided into experimental and control groups. Experiment and control were placed (15 in the experimental group and 15 in the control group). At the beginning and end of the study, the groups completed a questionnaire on depression from the perspective of the Qur'an ((Fayyaz, Sarmast, Bahrami Ehsan and Okhovat, 2015)and depression (Beck, 1996). Then, the experimental group underwent growth-oriented group counseling based on depressive indicators from the perspective of the Holy Quran for three months (12 sessions of 90 minutes). The results of analysis of covariance showed that the mean scores of depression (in both scales) as well as subscales of Quranic depression in the experimental group, in the post-test phase decreased significantly compared to the control group (p <0.0001). Significance of this effect on the experimental group was maintained in the quarterly follow-up phase. Thus, based on the above findings, it can be said that the development of group counseling based on the Holy Quran, all of which ultimately promote the level of growth and individual spirituality, can have positive and significant effects on mental health indicators such as depression and mood disorders.

    Keywords: Growth-Oriented Group Counseling, Depression From Quran's Perspective, Health, women
  • Mahmood Saeedi Rezvani *, Fatemeh Gholami Pages 93-127

    The present study has analyzed the Interpretation of female students towards hijab and covering. Participants, 30 students of Ferdowsi University of Mashhad, were interviewed semi-structured by phenomenological and Targeted sampling of "maximum varietion" type. The phrases expressed by them were divided into 568 concepts, 44 categories and 9 themes. Examining people's life experiences, the findings were placed in three main axes: "slip towards hijab", "flexibility towards hijab" and "value towards hijab". The three themes inferred in the first axis included insightful knowledge slippage, emotional psychological slip and educational-cultural slip and the themes of the second axis were sociocultural flexibility and minimal belief in hijab. The value of insightful knowledge, legal religious value, sociocultural value and valuable factors of hijab were also discovered as the four themes of the third axis. One of the most important findings in the group of slipping work was the attempt to combine religiosity and chastity with the uncovering of the hijab, and the effect of some individual and objective experiences in choosing the full hijab. Also, suggestions were made by the participants to expand the hijab.

    Keywords: hijab, Slip, Flexibility, value
  • Farin Seydi *, Hossein Zare, Majid Saffarinia, Nasrollah Erfani Pages 129-155

    Infidelity is very large and complex problems that result in devastating consequences and a large number of couples during their married life were exposed with this difficult. In this relation, negative assessments of stress and the couple's negative perception of events can moderate or facilitate infidelity consequences. So Be distress tolerance of marital infidelity are to be influenced by several factors. The aim of this study was to determine the role of perceived stress in the relationship between social support, psychological capital, and forgiveness with Distress tolerance in couples experiencing marital infidelity. The method of this study was correlation of structural equations modeling. The statistics Community of the study included all women and married men experiencing marital infidelity and referred to the family counseling centers in Tehran during the second half of 2019. Samples were among the 215 person that were selected with random cluster method. So they responded to the distress tolerance, forgiveness, perceived stress, psychological Capital and social support inventories. Collected Data were analyzed by using the SPSS-22 Software and Equation Structural Analysis (AMOS) was analyzed by calculating fitness indices. The results of the Index fitness, represents the proposed model was fit. The results of structural equation analysis in the final model showed the significance of direct path coefficients between social support, forgiveness and psychological capital, with distress tolerance. While by inter of stress perception into the model as a mediator weakened the coefficients, which indicates stress perception has a minor but modifying role of social support, forgiveness and psychological capital on distress tolerance. Because high stress and stress perception reduced the positive effect of predictor variables on distress tolerance. Based on these results, it can be said that in order to increase the tolerance of distress in couples with marital infidelity, the positive effect of social support, forgiveness and psychological capital can be facilitated by reducing their perception of stress.

    Keywords: perceived stress, forgiveness, Social Support, psychological capital, distress tolerance, Infidelity
  • Mohammad Reza Pouya Far *, Gholam Reza Tajbakhsh Pages 157-191

    Divorce is one of the most important social ills in society that has devastating and profound consequences in the short, medium and long term; It leaves a mark on the individual, the family and the community. Based on this, in the framework of meta-analysis of the country's priority injuries, this study has explored and summarized the factors affecting the damage of divorce based on the findings of research conducted in the last decade in Iran.Accordingly, in accordance with the nature of meta-analysis, after refining the identified studies during the years 2011 to 2018, finally, 36 studies were eligible for meta-analysis. Statistical findings of selected studies were analyzed using CMA2 software. The findings of the meta-analysis show that cultural and religious differences are directly related to the tendency to divorce. The average effect size in this hypothesis was 0.321. Also, the level of education with an average effect size of 0.317 has shown a direct effect on the tendency to divorce. In contrast, religiosity with an average effect size of -0.220 and the presence (number) of children with an average effect size of -0.352 have shown an inverse effect on the tendency to divorce. However, economic problems or variables have not shown any significant direct relationship with the tendency to divorce. The economic situation of the lower classes of society is a deterrent to divorce. As a result, economic problems in this group will increase the tendency to divorce. In contrast, in the upper classes of society, the better the economic situation, the higher the tendency to divorce. Therefore, it can be said that in upper and middle classes, the main issue, economics and livelihood, but cultural factors associated with developments in the values ​​and attitudes of society, including in the field of marriage, prioritization of the family and having a negative impression of divorce.

    Keywords: Social Harm, family, divorce, meta-analysis
  • Yaser Rezapour Mir Saleh, Roya Shafizadeh *, Farzaneh Amin Pages 193-216

    The purpose of present study was to investigate the effect of emotion-focused therapy based on interpersonal forgiveness concepts on decreasing  divorce tendency and increasing family cohesion in women who affected by marital infidelity. A pretest-posttest quasi-experimental study design using multiple single-case study method was used. 3 women who affected by marital infidelity of their husbands and referred to Ardakan social welfare emergency institute were selected by available sampling. Data gathered by divorce tendency scale (Rusbult & et al, 1986) and family adaptability & cohesion evaluation scale (Faces III) in 3 time point phase. The participants answered to the scales twice in baseline phase, then emotion-focused therapy was carried out in treatment phase during 10 sessions. Participants answered to the scales in 4th and 7th and final session of the intervention. After one month, as follow-up phase, participant also answered to the scales. The data were analyzed using visual analysis, improvement percentage and reliable change index. The findings showed that there were significant clinically and statistically improvements in the divorce tendency and family adaptability and cohesion after treatment (p<.05). After one months of follow-up, differences were also maintained, that indicates the sustainability of the therapeutic effects. Regarding the results, it can be concluded that emotion-focused intervention based on forgiveness concepts can be used to increase the family adaptability and cohesion and to reduce divorce tendency in women who affected by infidelity of their husbands.

    Keywords: Emotion-Focused Therapy, forgiveness, divorce, family cohesion, Infidelity